‘Moet het Westen de banden aanhalen met Poetins Rusland?

PoetinsRusland

De Blauwe Tijger (Groningen) is op korte tijd uitgegroeid tot een uitgeverij waar het maatschappelijke debat centraal staat en geen enkel hedendaags (politiek) onderwerp uit de weg wordt gegaan. Dat er behoefte is aan een ‘niet-politiek correcte’ uitgeverij die het aandurft boeken over omstreden problemen te publiceren, bewees het grote succes van Waarover men niet spreekt van Wim Van Rooy, over de almaar toenemende islamisering van het Westen. Uitgeverij Pelckmans, waar het boek aanvankelijk zou verschijnen, bleek uiteindelijk te laf om het te publiceren, waarna Van Rooy onderdak vond bij de jonge, ambitieuze uitgeverij De Blauwe Tijger.

Onlangs bracht die een Nederlandse vertaling op de markt over de relatie tussen het Westen en het Rusland van Poetin. De tekst is een uitgeschreven verslag van een van de ‘Munk Debates’ die sinds 2008, op initiatief van Peter en Melanie Munk, in Toronto (Canada) worden gehouden. Aan de debatten nemen zorgvuldig uitgekozen voor- en tegenstanders deel die een avond lang voor een publiek de intellectuele degens kruisen. De vraag (tevens de titel van het boekje) luidde: Moet het Westen de banden aanhalen met Poetins Rusland?

Uitgesproken tegenstanders van een nauwer contact met Poetin waren de Amerikaanse publiciste Anne Applebaum en schaakwonder Garry Kasparov. Voorstanders waren emeritus hoogleraar Russische studies Stephen F. Cohen en de Russische journalist en tv-presentator Vladimir Pozner. Dat het Westen en Rusland momenteel op gespannen voet leven, komt volgens de moderator van het debat, Rudyard Griffiths, vooral door de expansiedrift van de NAVO en door de ‘minachting’ voor Rusland die het Westen voortdurend etaleert sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Dat de vertroebelde relatie tussen het Westen en Poetin tot gevaarlijke situaties kan leiden, blijkt wellicht het beste uit de huidige crisis in Oekraïne. Terwijl het Westen er alles aan doet om Oekraïne binnen de Europese invloedssfeer te krijgen, voelen de Russen dit aan als een regelrechte bedreiging. Zelf had ik ook serieuze bedenkingen toen ik hoorde en zag hoe de Belgische ex-premier Guy Verhofstadt in Kiev oorlogszuchtige taal stond uit te kramen en de Oekraïners, in naam van Europa, allerlei beloftes deed die in Rusland als een ware provocatie moeten zijn ervaren. Applebaum en Kasparov zien in de bezetting van de Krim dan weer het bewijs dat Poetin aan terreinuitbreiding in de richting van het Westen doet.

De voor- en tegenstanders in het debat zijn ieder heel erg overtuigd van hun gelijk, en dat maakt dat het gesprek op het scherp van de snede wordt gevoerd. Bij momenten gaat het er zelfs tamelijk bits aan toe. Als lezer krijg je daardoor informatie en argumenten – voor en tegen – aangereikt die je anders zou moeten vergaren door artikels afkomstig van verschillende bronnen te lezen en naast elkaar te leggen. Dat het debat wel degelijk iets heeft losgemaakt bij de toehoorders blijkt uit een rondvraag vóór en een na de discussie. Aanvankelijk waren de voorstanders met 58 procent in de meerderheid. Na het debat waren het er tien procent minder.

Ik vond het wel een beetje vreemd dat er na de uitgeschreven tekst van het debat nog interviews met de deelnemers volgden die als voorbereiding op de discussie waren afgenomen. Het zou logischer zijn geweest indien die de debattekst hadden voorafgegaan. De interviews bevatten trouwens ook nogal wat herhalingen van wat er tijdens de gespreksavond werd gezegd.

Afgezien daarvan biedt het boek in ieder geval voldoende ‘stof voor discussie’ en is het een goed uitgangspunt om de verstoorde relatie tussen het Westen en Rusland beter te begrijpen en eens van de twee kanten te bekijken.

Het boek kan worden besteld via: Uitgeverij De Blauwe Tijger

Advertenties

Een gedachte over “‘Moet het Westen de banden aanhalen met Poetins Rusland?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s