CD&V is vóór onverdoofd slachten

Wouter Beke

Enige tijd geleden stuurde ik een mailtje naar CD&V-voorzitter Wouter Beke om te eisen dat zijn partij eindelijk mee een algemeen verbod op onverdoofde slachtingen zou goedkeuren. Vragen doe ik dat niet meer, want dat doet iedere dierenvriend al jaren, en zonder enig resultaat.

Hieronder kunt u zijn antwoord lezen, waarin hij ondubbelzinnig de kant kiest van de islamitische dierenbeulen. Volgens hem is vrijheid van godsdienst immers belangrijker dan dierenleed. Hij noemt het zelfs ‘een Europees mensenrecht’. Beke en zijn partij geloven rotsvast in de ‘diervriendelijkheid van de moslims’, en denken er dus niet aan om het gruwelijke onverdoofde slachten te verbieden.

We kunnen alleen maar hopen dat deze laffe en hypocriete ‘christelijke volkspartij’ bij de eerstkomende verkiezingen nog harder in het zand zal bijten dan ze eerder al deed!

Antwoord van Wouter Beke:

Geachte heer,

Onze samenleving wordt niet alleen divers, ze is vandaag divers.  Dit zorgt voor schokken, wrevel en nieuw debatten. Uw mail is er daar een goed voorbeeld van.

Inderdaad, het onverdoofd slachten is een maatschappelijk relevant debat waarin de Vlaamse Christendemocraten inzetten op de dialoog en de kracht van onze overtuiging.

Wij zijn geen voorstander van een algemeen, door de overheid opgelegd verbod op het onverdoofd slachten om godsdienstige redenen.

Er zijn trouwens nog andere godsdiensten die in naam van de godsdienstvrijheid zich ook het recht voorhouden om onverdoofd te slachten. Ook het Europees Handvest van grondrechten voorziet in dit recht: “Eenieder heeft het recht van gedachte, geweten en godsdienst […] zijn godsdienst te belijden, of zijn overtuiging tot uitdrukking te brengen, in onderricht, in de praktische toepassing ervan en in het onderhouden van geboden en voorschriften”. (art.10,1)  Ik verwijs ook naar het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens dat zich op een gelijkaardige manier uitspreekt.

Om redenen van de volksgezondheid en algemene hygiëne is het thuisslachten niet langer toegelaten en worden moslims die dat wensen met hun offerdieren naar een erkend slachthuis verwezen.  Voor CD&V kunnen op dat moment ook tijdelijke slachtvloeren worden ingericht.

Uit mijn contacten met de moslimgemeenschap weet ik dat in een slachthuis de dieren door een vakbekwame slachter worden gedood en er worden mistoestanden voor dier en omgeving zoals die in de thuissituatie voorkomen, vermeden.  Uit die zelfde contacten onthoud ik ook dat in de moslimgemeenschap er een debat woedt of er geen goede alternatieven voor het onverdoofd slachten bestaan.

Ik heb er goede hoop dat dit interne debat zal leiden tot een zeer diervriendelijke oplossing en pleit daarom om de dialoog in en met de moslimgemeenschap alle kansen te geven.  Het spreekt intussen voor zich dat men zich intussen houdt aan de bestaande wetgeving.

Met vriendelijke groeten,

Wouter Beke

Voorzitter CD&V | Volksvertegenwoordiger | Burgemeester Leopoldsburg

Hieronder leest u, in het kort, het al leven laffe standpunt van andere Belgische partijen:

Onverdoofd slachten

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s