11.11.11 – Even ter herinnering!

Brigitte Herremans

In september van dit jaar liet Brigitte Herremans (van Broederlijk Delen) weten dat ze niet te spreken was over de reddingsactie van bijna 250 christelijke Syriërs uit Aleppo. Zij vond het een ‘pr-stunt’ van Theo Francken en meende dat moslims voorrang zouden moeten krijgen op christenen. Ik stuurde haar toen volgend mailtje:

Mevrouw Herremans,

Mijn vrouw en ik zijn tegenover Broederlijk Delen altijd heel gul geweest. Maar dat is vanaf vandaag gedaan. Geen cent meer geven we nog aan uw organisatie, na wat u heeft verklaard over de redding van bijna 250 Syrische christenen. Dit een pr-stunt noemen of suggereren dat moslims voorrang zouden moeten krijgen, getuigt van een cynisme dat ons doet walgen.

Met weinig hoogachting


Waarop Herremans het volgende antwoordde:

Geachte mijnheer Vermeiren,

Wij begrijpen dat u misnoegd bent over het standpunt van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen over de reddingsoperatie van 244 christenen uit Aleppo. Elke poging om bedreigde Syrische bevolkingsgroepen bescherming te bieden juichen wij uiteraard toe, we waarderen dan ook de geleverde inspanningen. Tegelijk is het onze zorg dat het vreedzaam samenleven tussen verschillende bevolkingsgroepen in Syrië zelf ondersteund wordt. Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen hebben daarom bekommernissen over de Belgische reddingsoperatie van christenen uit Aleppo. Als christelijke organisaties die actief zijn rond het Midden-Oosten verdedigen Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen de rechten van christenen en andere geloofsgemeenschappen in de regio. Vanuit onze christelijke overtuiging komen we op voor alle slachtoffers van onrecht en geweld. Daarom benadrukken we dat religie geen criterium kan zijn in het kader van het toepassen van het asielrecht. Het criterium is kwetsbaarheid. Dat is ook de geest van de Conventie van Genève. We geloven dat onze inzet voor mensenrechten en democratie wars van religie of etniciteit moet zijn. Zolang de grootschalige schendingen van het internationaal recht in de regio blijven doorgaan, kan er geen veiligheid voor de christenen zijn. Acties die focussen op religieuze minderheden, in dit geval de christenen, kunnen contraproductief werken. Daarom pleiten we voor een beleid dat burgerschap en diversiteit promoot.


Met andere woorden: met het geld dat Broederlijk Delen via o.a. 11.11.11 inzamelt, willen ze ‘de diversiteit promoten’. In de praktijk betekent dat: nóg meer moslims importeren.

Mijn deur blijft in ieder geval gesloten voor 11.11.11 en ik hoop dat veel mensen hetzelfde zullen doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s