Asielcentrum in Enschede, ondanks woedende omwonenden

Burgers zijn bang voor criminaliteit en waardevermindering van hun huis, maar toch komt er een nieuw asielzoekerscentrum in Enschede.

Van het hoogste (Europa) tot het laagste (gemeenten) niveau: nergens wordt nog rekening gehouden met de mening, de bezwaren, de kritiek of de vragen van de eigen bevolking. Heel wat mensen worden daar heel ongelukkig van, andere worden kwaad en vele proberen hun frustraties en machteloze woede dan maar te ventileren via sociale media.

Maar als het van ‘Adolf’ Merkel afhangt, zal ook dát binnenkort sterk aan banden worden gelegd en juridisch worden vervolgd. Iets of wat vooruitziend politicus zou nochtans moeten weten wat er dan gaat gebeuren (maar zo zijn er helaas nog maar heel weinig). Het is een feit dat er op websites als Facebook vaak grove en weinig genuanceerde dingen worden verteld. Meermaals staan er ook erg domme berichten tussen, dat is allemaal waar. Moeten die daarom worden verboden?

Je kunt die uitspraken vergelijken met iemand die zich afreageert door hardop te vloeken of iets kapot te gooien, om erger te voorkomen. Het verandert doorgaans weinig of niks aan de situatie, maar het lucht op. De agressie wordt gekanaliseerd en daardoor verminderd.  ‘Blaffende honden bijten niet’, zegt het spreekwoord. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Wat wel klopt, is dat een hond die blaft alvast een verwittiging geeft: tot hier en niet verder. Honden die niét blaffen en meteen aanvallen, zijn  het gevaarlijkst.

Als het ooit zover komt dat ontevreden en machteloze burgers geen ‘uitlaatklep’ meer hebben op sociale media, dán zal de volgende stap, zo goed als zeker, geweld zijn. Het lijkt er almaar meer op dat politici en media dit sudderende geweld niet trachten te voorkomen, maar juist willen uitlokken. Je weet dan wel waar(om) en wanneer het begint, maar niet waar het eindigt.

Bron: Akkoord over azc in Enschede ondanks woedende omwonenden – Elsevier.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s